piątek, 24 października 2014

ICanCook: Homemade goodies!


Czy tylko mnie kuszą programy telewizyjne o gotowaniu? No wiecie, wiecznie uśmiechnięte panie przygotowujące takie cudeńka, że nawet najedzony człowiek momentalnie staje się głodny... W każdym razie ja zawsze daję się uwieść. Tradycji stało się zadość, a dziś na okładce burger z frytkami i domowym sosem pomidorowym. Jak to przygotować? Bardzo łatwo. Ja zaczynam od ziemniaków. Obrane kroję w paski i wrzucam do foremki wysmarowanej oliwą z oliwek. Przyprawiam pieprzem ziołowym, słodką papryką i ziołami prowansalskimi, a następnie przykrywam formę folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego na maksa piekarnika. 
Na małej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulkę z czosnkiem. Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego i zostawiam na chwilę. Na koniec dolewam passaty. Jeszcze chwilę podgrzewam i odstawiam na później. Na koniec najważniejsze - burger. Mieszam mielone mięso z indyka i wieprzowe, dodaję cebulę, jajko, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszam, formuję masę i smażę na olejku rzepakowym. O tym, co poza mięsem jest w kanapce, nie będę pisać - inwencja należy do was! Pozdrawiam :*

1 komentarz:

  1. Mmm pychota, ale mi smaka narobilas. :)
    Swietny post. ;3

    zapraszam c:
    http://lusialuska.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz ;**
Odwiedzam blogi tych, którzy obserwują i komentują! <3